مخزن آب

مخزن آب

همیشه به محصولی جهت ذخیره آب نیاز بوده است، از همان تمدن های اولیه گرفته تاکنون، با وجود تمامی پیشرفت هایی که در تکنولوژی صورت گرفته است، هنوز هم به محفظه ای برای نگهداری آب نیاز است. محفظه ای که علاوه بر ذخیره سازی آب، از آن در مقابل عوامل آلوده کننده محیطی محافظت کند. این محفظه را مخزن آب می نامیم.

از جمله اسامی دیگری که برای مخزن آب به کار می رود، تانکر آب و منبع آب هستند. در این مطلب به توضیحاتی کلی در رابطه با این مخازن، انواع و کاربردشان پرداخته ایم. همچنین در انتها به برخی از سوالات متداول در خصوص مخازن آب پاسخ داده ایم.

تاریخچه ساخت مخازن آب

تولید و ساخت مخازن آب، به سال ها پیش باز می گردد. بسیاری از تمدن ها با موادی مانند سنگ، چوب و یا سفال این مخازن را می ساختند. طبق بررسی های صورت گرفته ساخت اولین مخازن به 3 هزار پیش از میلاد مسیح باز می گردد.

در قلعه های بزرگ، برای آنکه بتوانند حجم زیادی از آب را برای مواقع بحرانی ذخیره کنند از مخازن آب و یا بشکه های پلاستیکی استفاده می کردند.

مخزن آب
مخازن آب

کاربرد مخزن آب

ابتدا، از این مخازن تنها جهت ذخیره آب و برای مصارف روزانه استفاده می کردند اما با گذشت زمان، و با تولید مخازن آب از جنس های مقاوم و مستحکم، کاربرد های آن ها افزایش یافت، در زیر به برخی اشاره کرده ایم:

  • استفاده در منازل و مجتمع های مسکونی به جهت تامین آب آشامیدنی
  • در سازمان ها و صنایع آتشنشانی برای اطفاء حریق
  • در صنایع کشاورزی برای آبیاری محصولات و همچنین ذخیره سازی و نگهداری کود
  • در صنایع شیمیایی برای ذخیره سازی انواع مختلف مواد شیمیایی و خطرناک
  • در صنایع غذا، ذخیره سازی انواع مواد غذایی (مربوط به مخازن food grade)

این کاربرد ها هم مختص مخازن آب (غالبا از جنس پلی اتیلن) و هم بشکه های پلاستیکی است. هر چند در رابطه با مخازن آب نباید کاربرد اصلی آن ها که ذخیره آب است را فراموش کرد. مخزن آبی که با مواد اولیه مرغوب و با کیفیت ساخته شده باشد می تواند به خوبی آب را همانند اولش حفظ کرده و از آن در مقابل رشد جلبک ها و یا آلودگی با ویروس ها و باکتری ها محافظت کند.

انواع مخزن آب

همانطور که پیش تر ذکر کردیم، مخازن آب را ابتدا از مواد مختلفی مانند چوب و سفال می ساختند، که با پیشرفت های صورت گرفته در حال حاضر با مواد بهتری ساخته می شوند. همچنین انواع مخزن آب می تواند به انواع شکل ظاهری شان نیز اطلاق شود زیرا از این نظر دارای تنوع فوق العاده گسترده ای هستند.

بین تمامی مخازن آب موجود، بایستی با دانستن ویژگی های هر یک، مزایا و معایبشان، و با توجه به قابلیتشان در ذخیره آب و یا مواد به خصوصی، بهترین انتخاب را بکنید:

مخزن پلی اتیلن
مخزن آب پلی اتیلن

مخزن پلی اتیلن

پلی اتیلن، ماده ای پلاستیکی که امروزه به وفور برای تولید مخازن مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل ویژگی های خارق العاده ای که دارند، اکثرا مخازن آب از این نوع هستند و عموم مردم نیز برای مجتمع های مسکونی خود همین مخازن پلی اتیلنی را تهیه می کنند.

بین مخازن موجود، پر کاربرد ترین و پر مصرف ترین نوع، مخازن پلی اتیلنی هستند که نه فقط برای ذخیره سازی آب، بلکه برای استفاده در صنایع بیشماری کاربرد دارند. این مخازن و همچنین بشکه پلاستیکی 220 را طی فرآیندی تحت عنوان قالب گیری دورانی تولید می کنند. مخازن پلی اتیلنی به سبب خاصیت مواد پلی اتیلنی درونشان به خوبی در برابر عوامل و تنش های محیطی مقاوم هستند و از محتویات درونشان به خوبی و تضمینی محافظت می کنند.

مزایای مخازن پلی اتیلنی

  • از مهم ترین مزیت هایشان قیمت مقرون به صرفه و بسیار مناسبشان است.
  • حتی در ابعاد بزرگ هم وزن کمی دارن و سبک هستند.
  • به سبب وزن کمی که دارند، به راحتی و سهولت جا به جا می شوند.
  • راه اندازی و نصب آن ها به سهولت انجام می پذیرد.
  • در برابر ضربات مقاوم هستند.
  • در برابر اشعه UV نیز مقاوم هستند.
  • برخی با توجه مواد به کار رفته در ساختشان، ضد جلبک هستند.

مخزن فایبرگلاس

این مخازن نیز دارای انواع مختلفی هستند و در صنایع زیادی هم مورد استفاده قرار می گیرند. عیب بزرگی که در رابطه با این نوع مخزن آب وجود دارد، گرانی انواع food grade است به طوری که مخازنی با کمتر از 100 هزار لیتر تهیه شان به صرفه نیست.

مخزن آب
مخزن فایبرگلاس

مخازن فلزی

مخازن استیل یا گالوانیزه ضد زنگ هستند و تنها در صورتی که foog grade باشند می توانند برای ذخیره سازی آب مورد استفاده قرار بگیرند. انواعی که ضد زنگ نیستند در صورتی که آب درونشان نگهداری شود احتمال زنگ زدن و خوردگیشان توسط مواد مختلف وجود دارد.

سوالات متداول

آیا ارتباطی بین رنگ مخزن و کیفیت آن وجود دارد؟

رنگ مخزن تاثیری بر طول عمر مخزن و یا میزان مقاومتش در برابر اشعه فرابنفش ندارد. مخازن آب را معمولا به رنگ سفید می سازند. رنگ تنها زمانی اهمیت پیدا می کند که food grade باشد و یا نباشد. در بشکه های پلاستیکی، رنگ آبی معمولا food grade است.

ضخامت دیواره مخزن چقدر است؟

نمی توان به طور کلی گفت، زیرا ضخامت مخزن، از بالا تا پایین آن یکسان نیست و همچنین در انواع مختلف مخازن متفاوت است. ضخامتشان بر اساس موادی که درونشان ذخیره می شود و چگالی آن ها تعیین می شود.

سخن آخر

مخازن با جنس ها و انواع گوناگون، هر کدام متناسب با شرایط و صنعتی خاص مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر با وجود تمامی مخازن موجود، مخازن آب پلی اتیلنی محبوب ترین هستند، از آن جایی که با وجود قیمت بسیار مناسبشان، بیشترین مزایا و کمترین معایب را دارا می باشند.

همچنین شما می توانید بشکه پلاستیکی 220 با کیفیت و ارزان را از پناد پلاستیک، تولید کننده بشکه 220، تهیه بفرمایید.

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.